Podijeljeno mišljenje

Strijelac - Zoran Vlahović

 

Pošto ova knjiga nema opis ovdje, stavit ću kratak opis djela koji stoji na koricama knjige tek toliko da steknete uvid u samu radnju prije nego iznesem svoje mišljenje.

 

 

Opis

 

Nernst Kokran je krupni (cca 180 cm) Slobodni Strijelac, lovac na androide koji radi u Gradu, jednom od multipolisa nebodera i izblijedjelog neona, u vječitom sumraku pod oblačnim slojem koji štiti površinu Zemlje od smrtonosne Sunčeve radijacije, pod stalnim kiselinskim kišama. Svijet je osiromašen, prenapučen, smrdljiv i mračan, pun nasilja i hazardnih igara, zakona za smanjenje populacije (vozači smiju gaziti pješake na cesti i sl.)... Droge su ilegalne samo zato što tako više zarađuju.


Najbolji je u branši, nosi uvoznu (iz kolonija) kožnu jaknu sa ojačanjem na desnom ramenu ogaravljenom od barutnih dimova iz ispušnika njegovog „ručnog topa" kalibra 0,9 cola s raketno ubrzanim razornim zrnima i platinski sat. Pomoćnica mu je Igri Nielsen, prekrasna sitna (cca 160 cm) djevojka (android) i, povremeno Stari, duh kojega samo on vidi kao obično svjetlucavu i neurednu priliku starca.


Plastirurgija omogućava kalemljenje mišića i modificiranje tijela, a mutageni u nekontroliranoj upotrebi. Policija koristi hovere, a oni koji si ih mogu priuštiti i egzoskeletne bojne oklope.


Gigantski tornjevi androidskih korporacija koje vladaju svijetom i šalju brodove u svemir po sirovine se uzdižu nad vječite sloj oblaka, a na njima (krovovima) žive političari i viši rukovoditelji korporacija, a nad njima lebde gigantski baloni-nastambe aristosa, dioničara i vlasnika korporacija.

 

 

Osvrt

 

Kako to biva u Lijepoj Našoj, ni ovo djelo nije bez svojevrsne kontroverze. Naime, mnogi tvrde kako je ovo djelo čisti plagijat i kako nije zaslužilo dobiti nagradu SFERA. Ja u te rasprave ne ulazim. Neka se time bave oni koji se smatraju "stručnjacima". Ja ću se osvrnuti na ono što sam pročitala.

 

Nernst Kokran je lik koji tijekom cijele ove knjige prolije više krvi od Bruce Willisa u Umri muški (da, svim nastavcima zajedno) i tipičan je badass iliti opak lik kojeg nitko ne može svladati. Unajmljen je prvo za jedan posao tokom kojeg bi ga mi trebali pobliže upoznati, a zatim je unajmljen ili prisiljen na drugi posao koji se orijentira na samu radnju i opis tog futurističkog svijeta.

 

Problem u svemu navedenom je što je radnja toliko ishitrena i napisana dosta nepovezano pa je poprilično teško pohvatati sve detalje. Autor skače iz jedne scene u drugu bez nekog prijelaza koji bi čitatelju olakšao tranziciju. Autor koristi mnogo skraćenica za streljivo, drogu, oružje, razne predmete bez prvotnog objašnjenja o čemu se radi. Kada uzmemo sve te činjenice u obzir, sama se pretpostavka nameće kako morate biti dobro koncentrirani prilikom čitanja ovog djela.

 

Još jedan problem dolazi u nepobjedivosti glavnog junaka. Shvaćam kako on mora biti opak i nesavladiv, ali u roku nekoliko dana on pretrpi toliki broj ozljeda da ja jednostavno ne shvaćam kako mu je bilo koji od organa i udova još uvijek čitav i pokretljiv. To je jednostavno nevjerojatno. Što je previše je zaista previše. Možda je upravo u tome problem što radnja 'leti'. Sve se događa u kratko vrijeme i munjevitom brzinom. I te nenormalno teške ozljede se redaju jedna za drugom. Ili ja krivo shvaćam protok vremena. Što je sasvim moguće jer autor uopće ne naznačuje koliko je vremena prošlo od jedne do druge scene.

 

U redu, sada kada smo pokrili ishitrenost i junaka 'Terminatora' možemo se okrenuti i malo pozitivnijim činjenicama. Naime, svijet kojeg nam autor predočuje je surov svijet bez milosti u kojem se moraš prilagoditi i očvrsnuti ili završiš pod gumama zastranjelog automobila ili kao mutirana Životinjica u kanalizaciji koja se hrani ljudskim mesom. Takav život teško je zamisliti no opet ne nemoguće jer sve što radimo našem svijetu definitivno može dovesti do općeg onečišćenja. Ljudska priroda ima dobre i loše strane, no jedna stvar na koju možemo računati je ljudska želja za preživljavanjem, pod bilo koju cijenu.

 

Taj futuristički svijet je u samoj biti sličan i današnjici. Nekolicina vrlo bogatih živi u oblacima, u izobilju i raskoši i glavna im je preokupacija gomilanje još više novca i moći i spletkarenje protiv drugih kako bi to postigli dok većina ostalih ne živi već preživljava iz dana u dan. Kako znaju i umiju. Neki su sposobniji od drugih no nikad to neće doseći razinu onih koji žive u oblacima, oni su rasa za sebe. A svijet ima nebrojeno mnogo problema koji nikada neće nestati. Od droge i neimaštine pa sve do krajnjeg onečišćenja i zavjera i urota i potkupljivanja. Dokle god ima ljudi, bit će i toga.

 

Sve u svemu, ovo djelo se brzo čita, lako je čitljivo, često je vrlo dinamično, a sam junak je onog tipa - ili ga volite, ili ga ne možete smisliti, nema ničeg u sredini.