Not the most entertaining title out there

No-One Ever Has Sex On A Tuesday - Tracy  Bloom

 

Pročitano, napisano i objavljeno za portal www.citajme.hr

 

 

‘Nitko to ne radi utorkom’ je duhovit chick-lit roman koji čitatelje osvaja svojom izravnošću, nevjerojatnim i smiješnim situacijama, toplinom i živahnošću. Mnogi su čitatelji, pobornici romantičnih komedija, od ovog romana očekivali više romantike nego humora, no i uz obilje duhovitosti postoje mnoge situacije koje će razdragati čitatelja i ispuniti ga toplinom.

 

Godišnjica mature za mnoge je vrlo stresan događaj u životu, no za Katy ono će postati noćna mora od koje nikad neće moći pobjeći. Katy je, naime, na godišnjici mature završila u krevetu sa svojom tinejdžerskom ljubavi Matthewom nakon čega su se oboje složili kako će to zaboraviti i svatko će otići svojim putem. No, stvari rijetko ispadnu onako kako smo si mi to zamislili. Osam mjeseci kasnije Katy će opet sresti Matthewa i to na tečaju za trudnice. On će tamo biti sa svojom suprugom Alison koja očekuje blizance, a Katy će dovesti njen dečko Ben.

 

Problem se nalazi u činjenici što Katy ne zna tko je otac djeteta. Je li to bila jednonoćna avantura sa Matthewom ili veza sa mlađahnim Benom, učiteljem tjelesnog odgoja u školi i velikog zaljubljenika u nogomet koji nije spreman preuzeti tako veliku odgovornost kao što je očinstvo…

 

„Dakle, vidiš, moraš se nadati jednom lošem razdoblju jer si onda otvorenija za odgovaranje na zbilja teško pitanje jer promjena može biti jedino na bolje. Ukratko, ova trauma je zapravo odlična vijest jer sad možeš odgovoriti na zbilja teško pitanje… Voliš li ga doista?“


Junakinja romana Katy je žena koja se bliži četrdesetoj godini života i ima uspješnu poslovnu karijeru. Jednog dana shvati koliko je zapravo prerasla kostimirane odlaske u noćne klubove i kako joj u životu nešto nedostaje. U tom ključnom trenutku upoznaje mlađahnog Bena koji u svojim dvadesetim godinama uživa u životu punim plućima. Katy shvati koliko je zapravo privlače njegova opuštenost i njegov lagodan odnos prema životu i upusti se u vezu za koju u početku ne vidi budućnost.

 

Ono što će pospješiti njihov odnos je saznanje da je Katy trudna. Mlađahni Ben će tu vijest primiti na svoj vrlo opušten i poprilično nemaran način što će Katy teško prihvatiti jer će uvidjeti kako nema pravi oslonac u njemu, pogotovo kada se sjeti da dijete možda ni nije njegovo. U vrlo nezgodnim i nevjerojatnim situacijama, za koje mislimo da se uvijek događaju nekom drugom, zapaprene divljanjem trudničkih hormona, odvijat će se prave komedijske (ne)zgode koje će čitatelje nasmijati do suza.

 

Mnogi se neće složiti s izborima koje Katy radi u životu i tvrdit će da je ona sama kriva za sve što joj se zbiva, no isto tako moramo imati na umu kako nitko nije savršen i da nitko ne donosi pravilne odluke u svakom trenu svog života. Matthew je lik kojeg mnogi ne vole i kojeg će mnogi kriviti za većinu loših situacija, no mora se uzeti u obzir kako u ljubavi nema pravila i da je ona prevrtljiva koliko i sveobuhvatna.

 

‘Nitko to ne radi utorkom’ iznimno je zabavan roman koji uz ljubavni trokut, nezgodne i neočekivane situacije, trudničke hormone, Katyinog preosjetljivog gay prijatelja Daniela (koji je ujedno možda i najoriginalniji lik u romanu) nudi i napeti završetak kojeg nije bilo lako predvidjeti. A ako se pitate što to i zašto nitko ne radi utorkom, uzmite roman u ruke i nasmijte se do suza.

 

 

Bez obzira na sva događanja, glazba struji kroz ovaj roman, kroz svaki dio života likova, a njihovi osjećaji, misli i ponašanje ucrtavaju se u crtovlje i stvaraju savršenu simfoniju života.