Odličan sa strane erotike, ali manjkav u pogledu priče i izgradnje odnosa

Heat of the Night - Sylvia Day

 

"Trebam te uza sebe. Nije to samo zbog praktičnosti. Svaki tvoj udah meni daje razlog za život. Sa svakim tvojim osmijehom pružaš mi nadu. Svaki tvoj dodir ispunjava mi snove. Ti mi daješ snagu za život, napaljenice." - Aidan

 


Sylvia Day autorica je bestselera #1 New York Timesa i #1 autorica više od 20 nagrađivanih svjetskih bestselera prodanih u 40 zemalja. Mnogi će je prepoznati po serijalu "Crossfire" koji uskoro stiže na naše velike i male ekrane.

 

"Vrele noći" drugi su dio serijala "Dream Guardians" i uprizoruju priču o najboljim prijateljima, Stacey i Conoru, para iz prvog djela serijala, Lysse i Aidana. Iako je ova knjiga nastavak, ona se može čitati i kao samostalno djelo jer je autorica čitatelju dovoljno dobro prepričala i objasnila tok radnje iz prve knjige kako se on ne bi osjećao zapostavljenim ili neupućenim.

 

Stacey je Lyssina najbolja prijateljica. Samohrana majka koja se cijeli život žrtvuje kako bi svom djetetu pružila sve najbolje u životu. Odlazak s fakulteta zbog trudnoće, preseljenje u jeftiniji grad, stalno mijenjanje poslova i žrtvovanje skoro svog slobodnog vremena njena je životna priča. Sada joj se sva patnja čini uzaludnom jer se Justinov otac vratio u njegov život i odveo ga na skijanje za vikend iako nikada nije platio ni centa alimentacije niti pitao za svoje dijete. Njeno dijete se ludo zabavlja, a ona tuguje čuvajući Lyssinu kuću dok je ona na odmoru sa Aidanom. Tada se oglasi zvono koje će označiti potpuni zaokret u životu Stacey Daniels.

 


"Na Lyssinom je trijemu stajao viking.
I bio je nevjerojatno prekrasan." - Stacey

 


Conor je elitni ratnik koji je došao iz Sumraka, mračnog kraljevstva snova, kako bi upozorio najboljeg prijatelja Aidana na nadolazeću opasnost i kako bi mu pomogao u borbi protiv nje. Conor se nije olako odlučio na taj teški put jer zna da se možda nikada više neće vratiti kući, mjestu koje toliko voli. No, bilo je to ili ništa i odluka je donesena za boljitak cijele njihove vrste. Sada se nalazi u svijetu koji mu je stran i koji mu stvara mučninu, a na dovratku prijateljeve kuće umjesto bivšeg kapetana i svog prijatelja nalazi predivnu ženu sa zamamnim oblinama za koju se nada da će mu olakšati prijelaz u novi svijet u kojem se našao.

 

"Vrele noći" spadaju u žanr paranormalne erotične romanse i tako se pridružuju dugoj listi romantičnih idanja koje su glavni forte autorice Sylvije Day. Djelo je poprilično kratko, no zato u sebi sadrži romansu koja je okosnica radnje, paranormalne elemente koji stvaraju napetost, erotične elemente koji pridodaju uzbuđenju i akciju koja daje radnji toliko potrebnu dinamičnost koja je nedostajala prvom djelu ovog serijala.

 

I uz sve navedene elemente, radnja je poprilično manjkava, a romansa između dva glavna lika, Stacey i Conora, uvelike se svodi na seks, a ne na postepenu gradnju odnosa povjerenja i ljubavi. Scene seksa su uistinu vrlo eksplicitno i detaljno opisane, no zbog prečestog ponavljanja istog pati odnos glavnih likova.

 

Cijela je radnja strpana u svega nekoliko dana i odnos između Stacey i Conora koji je trebao biti problematičan i težak čije razvijanje zahtijeva mnogo vremena i strpljivosti zapravo je tekao po formuli: upoznavanje – instantna primalna privlačnost – neraskidiv odnos. Po mom mišljenju, autorica se trebala više orijentirati na razvijanje priče o korupciji i tajnama u Sumraku i kako će se posljedice odraziti na naš svijet jer bi time postepeno gradila napetost i iščekivanje koje bi nas više vezalo za likove, željom za njihovom dobrobiti i sretnom budućnosti.

 

Čitatelji koji su do sada bili ljubitelji literarnog stila Sylvije Day moći će uživati u ovom djelu, a svi ostali bi možda trebali prvo početi sa prvim nastavkom kako bi se sa istim detaljnije upoznali.